Vi skal ikke tale om, hvordan man bedst muligt gør plads til hinanden rent fysisk, hvis man for eksempel som kloakarbejdere er nede i kloakken for at udføre et arbejde, og stedet er meget trængt.

Ej heller hvis man sidder ude i en TV-vogn, som kloakarbejdere bruger, eller man er tilbage på hovedkontoret for at skifte om til eller fra arbejde. Den slags burde give sig selv.

Vi taler mere om det psykiske i at give plads til hinanden, så man ikke ryger i totterne på hinanden eller går indebrændt med nogle meninger, som langsomt ulmer op og eksploderer – og det er slet ikke smart, hvis det sker, mens man udfører sit arbejde.

For det første vil vi slå fast, at vi ikke skal ud i nogle hippie-øvelser med at sidde i rundkreds og kaste en ærtebold til hinanden og tale om følelser, mens alle beslutninger skal tages i plenum.

Dette er bare nogle praktiske råd til at få et godt arbejdsmiljø, når man arbejder med kloakarbejde.

Som det første, så kan man sagtens sige til hinanden, hvad man mener om hinanden, men gør det på et konstruktivt plan, uden at hæve stemmen og ikke med ironi eller sarkasme indblandet i det.

Man siger, man skal holde de ting for sig selv, men hvis man ikke får det ud af systemet tids nok, så kan det bygge sig op og blive et problem.

Et eksempel kan være, at man er en meget punktlig person, der planlægger alting ned til mindste detalje, mens man er blevet parret sammen med en medarbejder, der ser lidt mere løst på mødetider, og som tager tingene, som de kommer – men begge typer er gode til at udføre deres arbejde.

Her skal man acceptere hinandens forskelligheder, og så længe man når frem til det fælles mål med et godt resultat ved kloakarbejdet, så er der ingen grund til at forsøge at ændre hinanden – det kan man ikke alligevel.